>>>
Начало / Всички / От Света / Neuralink на Мъск ще «свързва пряко» човешкия мозък с компютъра

Neuralink на Мъск ще «свързва пряко» човешкия мозък с компютъра

newatlas-com-neuralink

Американският предприемач Илон Мъск създаде нова компания Neuralink, която ще се занимава с разработването на технологии, които ще позволяват на човешкия мозък да си взаимодейства директно с компютър, пише wsj.com (Wall Street Journal).

Neuralink е регистрирана като специализирана компания за медицински изследвания в щата Калифорния. Според изданието, в първата фаза компанията ще се съсредоточи върху разработката на сензори, позволяващи да се анализират състоянието на човешкия мозък, да се прогнозират и диагностицират заболявания и т. н.

Идеята за създаването на термина «neural lace» (невронна дантела), описващ технологията на директно свързване на компютър с човешкия мозък, се приписва на шотландския фантаст Иън Банкс.

Първите разработки, които позволяват взаимодействие на електронни устройства с неврони в мозъка на живи същества, вече са описани от учените, но експерименти са проведени само върху животни. С какво по-точно ще се занимава компанията Neuralink, засега е неизвестно.

Илон Мъск многократно е заявявал необходимостта да се гарантира взаимодействието между човешкия мозък и изкуствения интелект. През 2016 г. по време на конференцията Vox Media предприемачът заяви необходимостта от създаване на интерфейс, обезпечаващ директното взаимодействие между човека и изкуствения интелект, така че човекът да не се превърне в бъдеще в «домашния любимец на AI».

Според WSJ, с разработката на интерфейс за свързване на човешкия мозък и компютъра вече се занимава секретен отдел на Facebook наречен «Сграда 8». Все още няма никакви подробности относно посоката на разработка на тези проучвания, както и на постигнатите досега резултати.

Източник: wsj.com

Снимка: newatlas.com

Подобни

...