>>>
Начало / Всички / От Света / Узакониха безпилотните автомобили в Германия

Узакониха безпилотните автомобили в Германия

самоуправляващи-се-коли

Германия разчисти пътя пред автомобилостроителния си сектор за разработването на самоуправляващи се автомобили. Горната камара на парламента одобри днес закон, очертаващ условията, според които безпилотните автомобили могат да се появят по германските пътища, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Според закона, поставен за обсъждане за първи път от германския канцлер Ангела Меркел миналата година, зад волана на автономния автомобил през цялото време трябва да има шофьор, който да поеме контрола в случай на нужда.

Германия е родина на световни лидери в производството на автомобили като Фолксваген (Volkswagen), Даймлер (Daimler) и Бе Ем Ве (BMW), които инвестират сериозни суми в разработване на безпилотни коли.

Новият закон позволява на компаниите да тестват коли на пътя, като на шофьора ще бъде позволено да маха ръцете си от волана и да отклонява поглед от пътя, за да чете в интернет или да провери пощата си, докато автомобилът автономно спира или се движи.

Законът предвижда черна кутия да записва пътуването, отчитайки дали човек или системата за самоуправление управлява колата. Това ще е от изключително значение при определяне на вината при катастрофа. Шофьорът ще носи отговорност, ако той е управлявал автомобила в случай на инцидент, но ако самоуправляващата система е карала и причината е свързана с отказ на системата, отговорен ще бъде производителят.

Законът ще бъде преразгледан след две години, за да се отчете напредъкът на технологиите, като защитата на личните данни и използването на събраните данни при пътуванията са ключови въпроси, които все още не са напълно решени.

Източник: bta.bg

Снимка: ytimg.com

Подобни

...