>>>
Начало / Всички / От Света / ЕЦБ пусна «0 еврова» банкнота

ЕЦБ пусна «0 еврова» банкнота

newsbel-by-min

Европейската централна банка (ЕЦБ) позволи да бъдат отпечатани банкноти в купюри от по 0 евро. Това не е шега. Какъв е смисълът да се пусне такава уникална банкнота, с която не може  да се купи нищо, ще се запитат мнозина.

Банкнотите са в лимитиран тираж от 5000 бр. Отпечатани са в Германия върху официалната хартия на европейската единна валута. Върху банкнотата освен всички степени на защита, включително холограми и водни знаци е изобразен и учебният ветроход на германския флот „Gorch Fock“ от 1958 г., който е реставриран в Бремерхофен, а на гърба са изображенията на някои от най-известните европейски забележителности: Колизеумът, Айфеловата кула, Саграда фамилия, Бранденбургската врата и Торре де Белем.

kiel-marketing-de
Виолетовата банкнота се отпечатва върху реалната евро хартия с размери 135 x 74 mm

„Дълго време е било смятано за мит да има банкнота с номинал НУЛА евро. По тази причина тя се радва на по-голямо търсене сред колекционерите и е наистина оригинална“, пише Kiel.marketing.de

Всяка от банкнотите, които са нещо като туристически сувенири, но са и истински, ще бъде продавана за по €2,5. Властите се надяват, че главно колекционери и посетители на столицата на щата на Шлезвиг-Холщайн, Кил ще изкупят целия уникален тираж.

Източник: svz.de

Снимка: newsbel.by  и  kiel.marketing.de

Подобни

...