>>>
Начало / Всички / От Света / Полската «крива гора» остава мистерия

Полската «крива гора» остава мистерия

01-placerating-com-min

Експертите все още не могат да определят причината, поради която дърветата в гората близо до село Gryfino (Грифино), Полша са толкова странно извити.

Своеобразната горичка, която е била засадена около 1930 год., включва десетки борови дървета, които по някакъв необясним начин са огънати на 90 градуса в близост до терена и в резултат на това са израстнали със странни, извити стволове, пише Nytimes.com.

Явлението става още по-загадъчно от факта, че близкото село Грифино, което е било дом на онези, които са знаели, какво всъщност се е случило с дърветата, е почти напълно разрушено по време на Втората световна война, отнасяйки тайната на гората със себе си.

02-urnabios-com-min
Кой или какво е «огънал» дърветата

Днес никой не знае защо дърветата са с тази форма на стволовете. Най-преобладаващата теория предполага, че те може би са били умишлено манипулирани от жителите на селото с цел направата на мебели или лодки. Не всеки обаче е убеден, че това е така.

„Тъй като има толкова много криви дървета в тази гора, аз бих бил много внимателен за да стигна до извода, че това може да е, причинено от човешка намеса, макар че определено е възможност“, казва пенсионираният учен William Remphrey от Университета на Манитоба.

„Това, което открих след «Кривите трепетлики» е, че дори и след като бях в състояние научно да обясня изкривяването им, много хора не искаха да ми повярват и предлагаха техни далечни теории“, казва биологът.

03-collectingwonderdotcom
Засега «мистерията» остава без убедително обяснение

Според друго предположение – скоро след засаждането им, младите дръвчета са били затиснати от много голям сняг и така са били огънати под прав ъгъл доста дълго време.

Трета хипотеза допуска намесата на извънземни.

Източници: nytimes.com  и  gryfino.pl

Снимки: placerating.com, urnabios.com  и  collectingwonder.com

Подобни

...