>>>
Начало / Всички / От България / Петровден е днес, а утре Павльовден! Честито на именниците!

Петровден е днес, а утре Павльовден! Честито на именниците!

petrovden-pojelaniqta-com-min

На 29 юни и 30 юни празнуват имен ден Петър, Петьо, Пепа, Петя, Петра, Апостол, Камен, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Пейо, Пенка, Петрана.

Честит празник на всички именници!

На 29 юни винаги е много топло. Църковният празник на Свети апостол Петър се пада в разгорещено време за работа на полето.«Какво си се разсъблякъл като на Петровден», с този стар народен израз се подчертават климатичните особености на региона ни, свързвайки жегите с тази дата.

Все пак, на този ден, с който приключва двуседмичният Петровски пост, хората са спирали работата си, за да направят събори и да приготвят курбани. Освен това по традиция се правят различни ястия от петровски пилета, излюпени през същата година. Заедно с прясна баница, пресен хляб и с първите ябълки-петровки «раннозрейки» се носят в църквата за да ги прикади свещеникът. След това се раздават в памет на починали близки хора.

На 30 юни – денят на Свети апостол Павел, според народното поверие не бива да се работи, да се меси хляб и да се пали огън, за да не се запали неожънатото жито. Правят се ритуали за предпазване от пожари.

Двамата светци са сред най-важните апостоли в християнството и често са изобразявани заедно. На тях са наречени много църкви и манастири в България, както са известни и множество предания за чудесата им. Например след като екзекутирали Свети Павел в Рим, отрязаната му глава продължавала да слави Господ, а там, където паднала, бликнали три извора.

Източник: missis.bg

Снимка: pojelaniqta.com

 

Подобни

...