>>>
Начало / Всички / От България / Отпускат субсидии за бусове и камиони на ток

Отпускат субсидии за бусове и камиони на ток

01-etruck-min

Стартира новата програма за 2017 г. за насърчаване използването на ЕПС (електрически превозни средства). Кандидатите трябва да подадат документи до 20 април в Националния доверителен екофонд.

Бенефициенти по тези проекти могат да бъдат централната администрация и нейните териториални подразделения и общинските администрации.

През тази година обхватът на програмата се разширява – подпомага се закупуването на:

  • леки автомобили, задвижвани от електричество
  • електрически микробуси над 8+1 места
  • товарни електромобили с максимално тегло над 3,5 до 12 тона 

През 2016 г. по тази програма бяха закупени общо 13 електрически и 3 хибридни автомобила от 11 общински и държавни администрации.

Планира се поставянето на нови 80 зарядни станции за електромобили на територията на София до 2 години. В момента в столицата работят близо 20 зарядни станции. Картата на зарядните станции е разработена по инициатива на главния архитект на София Здравко Здравков и зам. кмета по транспорта Евгени Крусев. Точките за изграждане на зарядната инфраструктура са определени след допитване до близо 150 собственици на електромобили в града и съгласуване с ЧЕЗ.

Броят на електромобилите расте с 50% годишно в глобален мащаб и тези темпове ще се запазят до 2020 година. До края на 2017 г. електромобилите по света ще надминат 3 млн. броя.

Основната причина за този подем е технологичното развитие на батериите. За последните 6 години ефективността им се е повишила 3 пъти, а цената им е паднала 4 пъти. Политиките за насърчаване на електромобилността, развитието на зарядната инфраструктура и новите модели също допринасят за глобалния ръст.

Увеличението на електромобилите в България също расте – към края на 2016 г. има регистрирани над 850 електрически возила. Очаква се ръст и в пазара втора ръка, но клиентите по принцип са скептични заради риска от дефекти и съкратения живот на батериите.

В момента шофьорите на електрически автомобили в страната са освободени от пътен данък и ползват безплатно паркиране в синя и зелена зона в големите градове.

Статистиката на МВР към началото на тази година показва, че колите изцяло на ток на американския производител «Тесла» у нас са 47, а 22 от тях са регистрирани през 2016 г. – 18 нови и 4 употребявани.

Компанията няма официално представителство в България. Най-близките шоурумове са в Австрия и Италия. Поръчки се приемат и онлайн на сайта на фирмата, като цените варират от 70 000 до 136 000 долара.

Източник: ceznewsletter.bg

Снимка: trucksplanet.com

Подобни

...