>>>
Начало / Всички / От България / Нови санкции за движението по пътищата

Нови санкции за движението по пътищата

патрулка

Промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които предвиждат по-сериозни санкции:

 • при шофиране след употреба на алкохол
 • без книжка
 • превишаване на скоростта
 • криминализиране участието в незаконни автомобилни състезания (гонки)

вече влязоха в сила.

Въвежда се дерегистрация на автомобила, когато е шофиран от собственика му:

 • след употреба на алкохол
 • без книжка
 • при отказ от съдействие на компетентните институции

Седналите зад волана, след употреба на алкохол, ще плащат повече, а регистрационните номера, на управляваните от тях коли, ще се свалят за срок от 6 месеца до 1 година. Връщането на пътя на подобни превозни средства ще става след минаване по същите процедури, както при първа регистрация в КАТ.

Въвежда се глоба от 100 до 300 лева за собствениците на автомобили, които ги дават на хора без книжка или на такива, които са пили.

Сериозно скача санкцията за водачите, които карат в насрещното платно на автомагистрала или на скоростен път:

 • При първо такова нарушение те ще остават без книжка за 3 месеца и ще трябва да платят глоба от 1000 лв.
 • Ако провинението се повтори санкцията вече ще бъде 6 месеца без книжка плюс глоба от 4000 лева.

С промените в Закона за движение по пътищата двойно се увеличиха санкциите за движение с превишена скорост с над 30 км/ч в населените места и извън тях. Карането в населено място със превишена скорост от 31 до 40 км/ч от разрешената досега се наказваше с глоба от 200 лв. сега тя скача на 400 лева., а извън населените места глобата вече ще бъде 300 лв.

За превишаване с над 41 км/ч глобата вече става 600 лв., а за превишаване над 50 км/ч – глобата е 700 лв. плюс 3 месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с по 50 лв. за движение в населени места.

За извън населените места глобите вече са:

 • за превишаване от 41 до 50 км/ч – глоба 400 лв.
 • за превишаване над 50 км/ч – глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.

Двойни стават глобите и за водачите, които возят пътници или опасни товари с превишена скорост. При каране с над 50 км/ч от разрешената скорост, водачите на:

 • автобуси
 • цистерни
 • специални камиони

вместо 500 лв. (както беше досега) вече ще бъдат глобявани с по 1000 лв.

В момента КАТ разполага с 25 стационарни и 148 мобилни уреда за засичане на превишената скорост. Обаче не всички от тях са изправни.

Остава изискването навсякъде, където се извършва „контрол за скоростта“, да има съответните знаци. Засечено нарушение с техническо средство, но на неозначено място, може да се обжалва и почти е сигурно, че ще падне в съда.

Участниците или организаторите на нерегламентирани състезания (гонки) по пътищата за обществено ползване ще бъдат глобявани с по 3000 лева и ще остават без книжка за 1 година, а за повторно такова деяние, наказанието им ще бъде отнемане на книжката за срок от 3 години плюс глоба от 5000 лева.

Предвид текущия зимнен сезон, важна новост е, че в периода от 1 ноември до 1 март, от превозните средства ще се изисква да са със зимни гуми, или с други, но с размер на грайфера над 4 мм.

Влизат в сила и приетите тази седмица промени в Закона за движението по пътищата, които предвиждат отнемане на книжката до 3 месеца плюс глоба до 1000 лева за водачите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и/или забранителни знаци.

Друга новост е, че новите шофьори ще разполагат с 2/3 от 39-те контролни точки, а оставащата 1/3 ще им се прибавят след като придобият шофьорски стаж от 24 месеца.

Глобата за неправилно паркиране пък ще бъде считана за връчена, след като се залепи на самото МПС.

Вече всеки водач без сключена застраховка „Гражданска отговорност“, рискува да влезе в затвора за срок до 1 година, ако бъде заловен зад волана на незастраховано возило, освен това регистрацията на същото ще бъде прекратена служебно, до сключване на такава застраховка.

Отпадат обаче предложените санкции за затъмнени стъкла, поради факта, че много от автомобилите в страната са с фабрично затъмнени такива.

Подобни

...