>>>
Начало / Всички / От България / На «Лятна Света Анна» не се работи за да са здрави децата

На «Лятна Света Анна» не се работи за да са здрави децата

obsht.com/anna

На 25 юли църквата празнува «Успение на Света Анна» (Лятна Света Анна) – майката на Света Дева Мария. Тя се чества като покровителка на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат.

Иконата на Св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове. Това е единият ден през годината, който е посветен на Света Анна, другият е на 9 декември, когато се отбелязва «Зачатие на Св. Анна».

Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с дете.

Анна обещала да посвети детето си в служба на Бога. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря ѝ Дева Мария се родила на 8-и септември. Когато детето навършило три години, родителите ѝ я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Днес хората вярват, че на 25 юли жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата има бременна жена се следи, кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол. Източно-православната църква чества празника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът ѝ Йоаким са наричани – Свети и праведни богоотци. Именници на този ден са: Ана, Анна, Анка, Ани, Аня, Анита, Аница, Анета, Анани, Анелия, Яна, Янка, Янко, Янула, Янина, Блага, Добри и сродните им.

На «Лятна Света Анна» в Благоевградско организират „оброк“ – служба курбан на целия род, предназначен за светицата, за да опази селището от градушка и пожари. В Кюстендилско наричат Св. Анна – „Опърлия“ и я почитат против огън и пожар.

Източник: bgbezgranici.com

Снимка: haskovo.net

Подобни

...