>>>
Начало / Всички / От Света / «Най-лошите пароли в интернет» пет години назад

«Най-лошите пароли в интернет» пет години назад

post-gazette-com

Когато става въпрос за интернет сигурност, то всеки трябва да свърши своята част от нещата. SplashData публикува списък на най-лошите пароли на 2016 г., които обезпокоително са все още в употреба. Забелязва се твърдото постоянство от страна на потребителите в Интернет, които въпреки предупрежденията на специалистите, до ден днешен остават постоянни в своите практики да използват слаби пароли.

Някой използва ли все още „123456“?

Тъй като вече сме в 2017 г., то наистина са много малко оправданията, които могат да бъдат предявени за да се прикрият грешките, когато правим неща допълнително улесняващи хакерите. Предупрежденията са налице и в много уебсайтове отдавна вече се налагат изисквания за по-сигурни пароли. В действителност, всеки ще отрече смисъла на най-простите пароли, считайки че страховитите „123456“ вече никой не изполвза. И все пак, те все още се използват с убедително постоянство.

За пореден път, публикуваният от SplashDatа „Списък с най-лошите пароли“ за предходната година, показва забележителната упоритост на потребителите, а може би и опитите им за творчество, които за съжаление са обречени на провал, поради използването на познати и лесни за предполагане модели.

Докладът е съставен от над 10 милиона изтекли пароли през 2016 г., с намерение за повишаване на информираността за необходимостта от по-силна киберзащита. В списъка има много „класики“, заедно с някои по-пресни опити, които са също толкова лоши, въпреки новопридобитата им популярност. Просто, ако замените един ред с някоя колона от клавиатурата, това няма как да доведе до по-сигурна парола, въпреки че тя може да изглежда като такава.

Например, „1qaz2wsx“ може да изглежда случайна поредица от знаци на пръв поглед. Въпреки това, тази комбинация „са първите две колонки“, с които започва клавиатурата. Това е същият опасен модел като „1234567890“ или „QWERTYUIOP“, само че в различна посока. За съжаление, те са елементарни и са много лесни за отгатване от хакери.

Главният изпълнителен директор на SplashData Morgan Slain заявява, че има опити от страна на потребителите да слагат по-дълги пароли мислейки си, че така те ще бъдат по-сигурни. Всъщност това, просто не е така. Ако тези дълги поредици от букви, знаци и числа са заложени по прост модел, те няма да осигурят по-голяма сигурност.

Присъствието на пръв поглед случайни пароли като „18atcskd2w“ и „3rjs1la7qe“ в списъка се дължи на това, че ботовете на някои имейл доставчици предлагат на потребителите да ползват тези кодове отново и отново при генерирането на „фиктивно-силни пароли“ в акаунтите им против спам и фишинг атаки. Доставчиците на имейл услуги могат да направят, така че повторението от този вид да намалее драстично и да поискат отчет за този проблем от виновните лица.

Според SplashData има няколко прости начина за да се избегнат пароли от типа на тези от списъка:

  • От една страна, простите модели трябва да се избягват, а така също и заедно с популярни пароли от минали времена или пък познати команди като „login“.
  • Най-сигурни са паролите с над 12 символа в микс от букви (малки и големи), цифри и символи (#=:@–/“+}?~“;$<>).
  • Използването на една и съща парола отново и отново трябва да се избягва за да не станат всичките ви акаунти уязвими едновременно, ако се случи нещо.

Някои биха казали, че истинските хакери могат да счупят коя да е парола, но може би ще е по-добре, ако не ги улесняваме допълнително самите ние.

Освен списъкът за 2016 г. за да се видят нещата в по-общ план, малко по-задълбочено, вижте в таблицата по-долу, какви са били „най-лошите пароли“ за последните пет години, според публикуваните ежегодно списъци от SplashData.

най-лошите пароли 2012-2016

Източници: blog.keepersecurity.com, www.capitalberg.com, www.teamsid.com и www.pcworld.com

Снимка: post-gazette.com

Подобни

...