>>>
Начало / Всички / Забавно / Молец кръстен на Тръмп заради прическата

Молец кръстен на Тръмп заради прическата

С впечатляващата си жълта корона и пронизващ поглед, този новооткрит молец може да носи името само на един човек.

Новият вид е кръстен «Neopalpa donaldtrumpi» в чест на 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Пеперудката е описана за първи път от еволюционният биолог д-р Вазрик Назари в последното издание на списанието «Zookeys», след като го е открил из колекциите на Bohart Museum of Entomology в Университета на Калифорния.

donaldtrumpi

И Тръмп и молецът споделят сходен хабитат, простиращ се през щата Калифорния, САЩ, въпреки че може да бъде намерен и в Мексико.

Д-р Назари казва, че името на новото насекомо се дължи на тайнствена прилика с г-н Тръмп, тъй като жълтеникаво-бели частици покриват главата му. Ученият твърди, че «снопчето» му напомня на прическата на новоизбрания президент.

Да се надяваме, че именуването на новия молец на името на г-н Тръмп ще подчертае критичната необходимост от допълнителна консервация в нестабилните райони като местообитания на нови видове, които са под сериозна заплаха от урбанизацията.

„Откриването на този отделен микро-молец в гъсто населената и от друга страна зоологически добре изследваната Южна Калифорния, подчертава важността на опазването на крехките местообитания, които все още крият неописани и застрашени видове и изтъква оскъдността на интерес към вида на ниво таксономия на по-малки фаунистични елементи в Северна Америка“, казва откривателят д-р Назари.

„Чрез именуването на този вид на 45-ия президент на Съединените щати, се надявам да се влеят достатъчно обществено внимание и интерес за значението на алфа-таксономията, и за по-доброто разбиране на пренебрегваната микро-флора като компонент на биоразнообразието в Северна Америка“.

Летящият адаш на г-н Тръмп е обявен само месец след като един вид коралова риба от род «basslet» беше кръстен на името на предшестващия президент Барак Обама. Към днешна дата, девет същества са кръстени на г-н Обама.

fish-basset-obama

Рибата е известна само из кораловите рифове в Националния паметник «Papahānaumokuākea Marine», Северозападни Хаваи, природен резерват, който 44-ият президент на Съединените американски щати разшири, за да се превърне в най-голямата защитена морска зона в света.

Източник: telegraph.co.uk

Подобни

...