>>>
Начало / Всички / Забавно / Кучетата умеят тенденциозно да заблуждават хората

Кучетата умеят тенденциозно да заблуждават хората

cloudfront-net

Марианне Хеберлайн от университета в Цюрих решила да проведе експеримент върху животни, след като наблюдавала собствените си кучета. Жената забелязала, че едното от кучетата понякога се преструва, че е забелязало нещо интересно на двора, така че другото куче да се махне от по-доброто място за спане.

Екип от учени, водени от Хеберлайн наблюдавали поведението на 27 кучета, всяко от които си взаимодействало с двама души: единият му давал желано лакомство, а вторият взимал закуската за себе си, пише New Scientist.

По време на експеримента, всяко куче трябвало да занесе на човека една от три кутии-хранилки: в първата имало сочна наденица, във втората – бисквитки за кучета, а третата била празна.

По време на двудневните тестове, кучетата бързо се научили да занасят на човека, който не споделя с тях вкусотиите, празната кутия, а на човека, който е готов да споделя – кутията с наденица.

„Те показаха впечатляваща гъвкавост в поведението си, казва Хеберлайн. Те не просто се придържат към строгите правила, но мислят и за различните варианти, които имат.“

Изследователката казва, че тя се изненадала, колко бързо кучетата разработили оптимална стратегия на поведение. Някои кучета разбират, каква е уловката от първия път. По думите ѝ, други видове, например маймуните, се нуждаят от десетки пъти повторения, докато дойдат до подобни заключения.

Източник: newscientist.com

Снимка: cloudfront.net

Подобни

...