>>>
Начало / Всички / От Света / Китайски учени разработиха 2-минутен тест за кръвна група

Китайски учени разработиха 2-минутен тест за кръвна група

healthline-com-bloodtest

Учени от град Чунцин, Китай са разработили методика за определяне на кръвната група и резус-фактора на човек само за 2 минути. Новият метод се оказва не само по-бърз по време и с по-малка себестойност, но може да бъде използван и в извънлабораторни условия, съобщава China Daily.

Определянето на кръвната група е много важно при преливания, трансплантации, при различни неотложни операции, при бременност и други случаи. Понастоящем за целта в болниците се използват лабораторни центрофуги, а самият процес отнема около половин час.

Експертите по наномедицина, водени от Луо Янг от болницата Southwest в сътрудничество с Трети Военно-медицински Университет в Чунцин са разработили по-модерна технология. При новия метод се разчита на реагент, който се задейства от киселинността на кръвта. Той има моноанионен жълт индикатор и бромкрезолов зелен индикатор.

При нанасяне на кръв от пробата за изследване върху специална хартия, която е пропита с реагента, албумините от кръвта встъпват в реакция с индикатора. В зависимост от промените в цвета на кръвта е възможно с невъоръжено око да се определят нейната група и резус-фактор.

Изследвания по тази програма се провеждат от 2014 г., като през това време изследователите са изучили над 3550 кръвни проби, при което точността на метода е била 99,95%.

„В близките една-две години планираме да проведем клинични изпитвания, да увеличим броя на пробите и да повишим точността“, казва ръководителката на изследователския екип, Чжанг Хонг. По думите ѝ, медицинският екип възнамерява да подобри точността на метода до 99,98%.

Изследователката казва още, че в момента, учените вече преговарят с биохимични компании за да се подготви масовото производство на необходимите материали.

„Според нашите оценки, новият метод ще бъде с 40% по-евтин, отколкото досега съществуващите технологии. Да се ​​надяваме, че той ще се появи на пазара в рамките на три години“, обобщава Чжанг Хонг.

Източник: chinadaily.com.cn
Снимка: healthline.com

Подобни

...