>>>
Начало / Всички / Здраве & Фит / Как е правилно да се яде мед. Замисляли ли сте се досега, дали го консумирате правилно?

Как е правилно да се яде мед. Замисляли ли сте се досега, дали го консумирате правилно?

dals.media

Вероятно сте чували много за ползите от яденето на пчелен мед. Сега можем да ви дадем няколко практически съвети, как правилно да консумирате меда за да получите максимална полза от съставките му.

Най-добрият начин за вземане на мед е една супена лъжица на гладно сутрин и една вечер преди сън.

Медът трябва да престои в устата ви и бавно да се разтваря в рамките на няколко минути. Не го поглъщайте веднага и не пийте вода. Задържането на меда в устата ви ще позволи усвояването на част от меда през кръвоносните съдове под езика в организма, преди да достигне до стомаха. Така ще поемете най-доброто от здравословните съставки на меда.

Друг вариант е да разтворите лъжица мед в топло, но не горещо мляко или чай. След това тази напитка бавно пийте с леко задържане в устата. По този начин се активира ензима, който насърчава антисептичното и антивирусното свойство на меда, който действа първо в устната кухина и гърлото, а след това и останалите части от тялото. Така се получават максимални ползи за здравето от меда и укрепване на имунната система.

Медът, който се консумира сутрин ще ви даде сила и енергия, а вечер преди лягане с мляко или чай ще ви помогне да имате по-добър сън.

Пчелният мед НЕ трябва да се дава на деца на възраст под една годинка, а според най-новите изследвания и до 2 годинки. Причината е «риск от алергична реакция», защото медът съдържа множество потенциални алергени, които тялото на детето още не е готово да приема.

Мед може да се сложи върху изгаряния веднага след получаването им, с което ще се избегнат мехури и белези. Мед може да поставите и на малки рани и порязвания, защото е антисептик. С това ще направите стерилизация и ще намалите болката.

Никога не излагайте меда на високи температури! Медът става токсичен, когато се изложи на висока температура! Затова никога не поставяйте мед в сладкиши или ястия, които се печат. Много топъл или запечен медът става вреден, защото създава лепкаво токсично вещество, което задръства храносмилателния тракт и червата.

Медът губи лечебните свойства на температура над 40°С. По възможност приемайте меда с дървена, порцеланова или пластмасова, но не и с метална лъжица.

Захаросаният пчелен мед (в кристализация) не губи лечебните свойства. Това е просто естествен процес, който възниква, когато медът се съхранява на ниска температура. Срокът на годност на добре затвореният мед е неограничен.

Източник: pchelarstvo.com

Снимка: dals.media

Подобни

...