>>>
Начало / Всички / Здраве & Фит / Как да учим без да ни мързи

Как да учим без да ни мързи

studying

Наближава поредната учебна сесия. Само си представете, какъв успех ще постигнете, ако не сте мързеливи. Рецептата изглежда проста: намерете целта, планирайте в детайли своите действия и напред – чакат ви непокорени върхове. Въпреки това, всеки един от нас е изправен пред коварен враг – собствения ни мързел. В търсене на методи за борба с антипода на работата, можем да попаднем на достатъчно скучна литература, от която да ни се приспи. Да пропуснем теоретизирането и да се залавяме веднага за работа.

1. За да преборите мързела, не трябва да правите нищо.
Застанете в средата на помещението и не правете нищо, абсолютно нищо, не яжте, не пийте, не четете, не лягайте, не слушайте музика, не мислете. След по-малко от петнадесет минути ще се заловите за работа.

2. Става въпрос за пет минути.
Насила работете пет минути, това е много по-лесно, отколкото да се заловите за работа, знаейки, че ще я вършите цял ден. За пет минути може да се изтърпи всичко и в същото време, това е достатъчно, за да започнете и този процес да не може да бъде спрян.

3. Представете си, че работата ви е пъзел, който трябва да сглобите
Изпълнението на трудна задача е просто невъзможно, ако не я разделите на малки парченца, които да съединявате по определен ред – така е много по-лесно.

4. Забравете за ежедневните си занимания.
“Всички го правят”- означава, че това доникъде няма да ви доведе. Храним се, мием чиниите, ходим в магазина, проверяваме електронната си поща, гледаме новините, четем блогове на приятели… Ясно е, че всичко това отвлича вниманието ни от основните задачи и затова ще трябва вършим всички рутинни действия само в свободното си време.

5. Работете от сутринта.
Хората се делят на „чучулиги“ и „сови“ Ако сте „сова“ обикновено се влачите цял ден, изобретявайки безкрайни оправдания, че работите само през нощта. Уважаеми „сови“, вие сте в състояние да работите еднакво, както вечер, така и през деня.

6. Възнаградете се.
Всеки труд трябва да бъде възнаграден, така че е необходимо да се поощрим. Изпълнете малък ритуал – чаша кафе с любимата бисквитка, релаксираща музика или упражнение, ароматна свещ – отпуснете за 5 минути. Това е добър навик.

7. Не отлагайте за утре.
„Утре“ е най-натоварения ден от седмицата, защото ние отлагаме много неща „за утре“. Ако искате да научите въпрос от конспекта, то направете го днес – утре този въпрос ще бъде изместен от някой по-важен или просто ще промените мнението си. Дори да сте закъснели, започнете работата днес, защото да завършиш започнатото е много по-лесно, отколкото да започнеш нещо ново.

Успех в подготовката за изпитите!

Източник: samou4itel1.blogspot.bg

Подобни

...