>>>
Начало / Всички / Здраве & Фит / Как да изберете най-хубавата диня на пазара

Как да изберете най-хубавата диня на пазара

osht.com-watermelon

Сезонът на дините е, но дали сте наясно как можете да изберете най-хубавата диня на пазара? В следващите редове ще ви разкрием някои тънкости, които със сигурност ще са ви от полза. В разгара на летния сезон дините се предлагат на всички пазари, но е много важно да умеете да подберете най-добрата от тях.

Вероятно ви се е случвало поне веднъж да попаднете на диня, която не е узряла, както трябва или пък не е особено вкусна. Ето тези проблеми можете да избегнете, ако следвате съветите, които ще ви дадем.

Първият съвет на опитните дино-производители е да НЕ залагате на големите дини. Най-добре е да спрете избора си на около 5 – 7-килограмова диня. Най-вкусни са средните дини. За разлика от много други плодове, динята не става по-зряла, ако престои по-дълго време.

Гаранция, че динята е хубаво узряла, е жълтеникавата и суха опашка. Ако опашката на динята е зелена, това е гаранция, че и плодът ще е зелен.

004-sovkusom-ru-min-min
Опашката на динята трябва да е жълтеникавата и суха

Колкото и смешно да ви звучи, дините също се делят на мъжки и женски. Много е лесно да различите от кой пол е динята. Мъжките дини не само са по-големи, а и са по-издължени по вертикалната ос. За сметка на това представителките на нежния пол са по-сплескани и са с по-малко семки. Освен това трябва да знаете, че женските дини са много по-сладки от мъжките.

003-mizanonline-ir-min
Женските дини са по-сладки от мъжките

Ако петното (дъното) на динята е бяло, по-добре е да не я купувате, защото това е знак, че тя не е добре узряла. Избирайте дини с наситено жълти петна.

002-ragel-com-min
Най-узрели са дините с наситено жълто петно

Счита се, че динята е прясна до 3-4 седмици след откъсването ѝ от бостана. В противен случай рискувате да си купите диня, която не става за ядене.

Когато почукате по динята, трябва да чуете «кух звук». Това е гаранция, че е узряла. Стиснете я отгоре и отдолу. Ако чуете «пращене», това отново е знак, че динята е добре узряла.

Източник: novinibg.net

Снимки: vevlynspen.com, sovkusom.ru, mizanonline.ir и ragel.com

Подобни

...