>>>
Начало / Всички / Здраве & Фит / За преяждането след «запой» вече има научно обяснение

За преяждането след «запой» вече има научно обяснение

преяждане

Британски учени са открили причината за рязкото повишаване на апетита – преяждането след продължителна употреба на алкохол. На това е посветено изследване, публикувано в списанието Nature Communications.

В теста, наречен «алкохолен уикенд», на мишки в продължение на три дни са давани порции еквивалентни на 18 стандартни единици алкохол (около две бутилки вино или 180 грама чист алкохол). В същото време експертите са забелязали драматично увеличение на апетита на тези гризачи, в сравнение с друга контролна група от «трезви» животни.

Причината за това, учените виждат в усиленото производство в мозъка на Agrp – невропептид, който е силен стимулатор на апетита. Потискането на свързания с Agrp едноименнен неврон, води не само до намаляване на консумацията на храна, но също и до намаляване на консумацията на алкохол.

Работата на специалистите позволява да се проследят основните нервни механизми в основата на поведението на хранене на животните след употреба на алкохол.

Още отпреди това на учените е известно, че консумацията на алкохол е свързана с преяждането, но причините за това не бяха изяснени, особено поради факта, че по правило алкохолът е достатъчно калоричен за да потиска апетита.

Източник: nature.com

Снимка: wsj.net

Подобни

...