>>>
Начало / Всички / Забавно / Загадките на ХХ век

Загадките на ХХ век

загадките на 20 век

фара-айлийн-мур

1900 – Айлийн Мур Лайтхаус на остров Flannan. Безследно изчезват и тримата пазачи на фара.

париж-1902

1902 – «Парижката аномалия», в нощта на 29 срещу 30 декември в 1 часа и 05 минути на много места в Париж спират махалата на часовниците.

тайгата-след-тунгуския-метеорит

1908 – Падането на «Тунгуския метеорит».

ванга

1911 – На 31 януари се ражда пророчицата Ванга, която по-късно получава дарбата си да вижда в бъдещето и назад в миналото. След като торнадо я вдига във въздуха и се замърсяват очите ѝ тя ослепява впоследствие.

влак-санетти

1911 – На 14 юли от римската жп-гара на круиз, организиран от фирмата «Sanetti» за богатите италианци, тръгва екскурзионен влак. 106 пътници ще разглеждат забележителностите заобикалящи новия участък от линията. Влакът се приближава към супер дългия тунел «Lombard». И изведнъж започна да се случва нещо ужасно. Според двама от пътниците, които успели да скочат в движение, всичко изведнъж са покрива с млечно-бяла мъгла, която се сгъстява, докато приближават към тунела и накрая се превръща в лепкава течност. Влакът влязъл в тунела и… изчезнал завинаги.

титаник

1912 – Гигантският океански лайнер «Титаник» се удря в айсберг и потъва в Атлантическия океан, при което загиват повече от 1300 души. Тази трагедия е била предсказана, години преди това.

марлборо

1913 – Край бреговете на Огнена земя е открит платноходът «Marlborough» със сгънати платна. На мостика и в помещенията са открити останките на 23 души. Според записките в дневника на кораба, той тръгва от Нова Зеландия в началото на 1890 г., но не стига до никое ​​пристанище.

ковчегът на арарат

1916 – През лятото по време на топенето на ледниците на планината Арарат, пилотът лейтенант Владимир Росковитский и неговият втори пилот на разузнавателен самолет на императорските ВВС, намират ковчег на планината Арарат.

сем-романови

1918 – Разстрелът на семейството на последния руски цар Николай II. Досега не са открити останките на всички членове на семейство Романови, което води до появяването на няколко Анастасии и наследници.

велесова-книга

1920 – Предполагаемото откриване на съмнителния древен славянски паметник «Книгата на Велес», чиято автентичност се оспорва и до наше време.

река-пейнт

1922 – На река Пейнт в САЩ е забелязано огромно животно със змиеподобна шия и голяма глава, наподобяващо на реликтов гущер.

детето-таунг

1924 – В близост до селото Таунг (Южна Африка) е намерен «череп на детето от Таунг», чиято възраст се оценява на 2,5 милиона години. Хипотези му приписват извънземен произход.

мозък-от-одинцово

1925 – В кариерата на тухлена фабрика в град Одинцово е намерен вкаменен «човешки мозък», перфектно показващ всички детайли. Откритието обаче датира от палеозойската ера тоест отпреди около 300 милиона години, когато още не е имало бозайници.

ведлозеро

1928 – Над селото Шукнаволок до Ведлозеро (Карелия) прелетява десетметрово цилиндрично тяло, от задната част, на което излизат червени пламъци и искри, пробивайки леда на езерото потъва в него. След това местните жители започват да срещат по брега странно същество с голяма глава и тънки ръце и крака, което виждайки ги се хвърля веднага във водата.

неси

1933 – Първото наблюдение на чудовището от Лох Нес (Неси). Досега са отбелязани около 4000 наблюдения и срещи с него. Проучване със сонар на целия обем на езерото през 1992 г. разкрива пет гигантски гущери.

филаделфия

1943 – През месец октомври в Съединените щати в атмосфера на секретност се провежда «експериментът Филаделфия», който няма аналог в историята, за да се създаде невидим военен кораб.

куинсланд

1945 – Масивна инвазия на НЛО в Куинсланд (Австралия).

хайнрик-мюлер

1945 – Мистериозно изчезват на лидерите на Третия райх (Х.Мюлер, М.Борман… и още).

бермудският-триъгълник

1945 – Вечерта на 5 декември, 6 самолета изчезват в «Бермудския триъгълник».

розуел

1947 – В пустинята до градчето Розуел (Roswell), Ню Мексико се разбива неизвестен летателен апарат. Сред останките са открити шест трупа на човекоподобни същества. За разследването на инцидента, на 18 септември е образувала комисия начело с директора на ЦРУ. Така се ражда на уфологията (от UFO).

келли

1955 – В Hopkinsville, Кентъки след експлозия на НЛО известно време се наблюдава малък светещ мъж (Kelly) с огромни очи.

новоросийск

1955 – Гибелта на флагмана на Черноморския флот, линкора «Новоросийск». Експлозия под предната му част,  през нощта от 29 октомври 1955 г., отнема живота на 608 моряци и офицери. Най-големият кораб на ескадрата се преобръща и потъва в Северния залив на гр. Севастопол пред очите на хиляди граждани.

нло

1956 – През август на британска авиобаза, НЛО се гони с изтребител около 20 минути, след което изчезва.

лабынкыр

1958 – На 14 декември в-к «Младежта на Якутия» пише за гигантско чудовище живеещо в езерото Лабынкыр.

дятлов

1959 – На 1 февруари група от 9 опитни планинари начело с Игор Дятлов започват да изкачват връх «кота 1079» («Планината на мъртвите» или «Холат-Ся́хл»), Северен Урал. Качвайки се в тъмнината не са имали време да стигнат до върха и разпъват палатка на склона. Подготвят се да пренощуват. И тогава се е случило нещо ужасно… Както следователите по-късно установяват – стената на шатрата е срязана с ножове от тях за да излязат и  в паника започват да бягат надолу по хълма. Бягали са, кой както е и с това, с което е по бельо, полуголи, боси. Труповете и на деветимата от групата са намерени надолу по склона. Всичките починали от хипотермия (замръзнали). Няколко от труповете са били с ужасни вътрешни наранявания, докато кожата им не е била повредена. Причината за трагедията е все още неизвестна.

puerto-rico

1963 – По време на маневри на военноморските сили на САЩ близо до бреговете на Пуерто Рико сонарен оператор засича непознат «подводен обект» движещ се с безпрецедентна скорост от около 150 възела (280 км/ч), на дълбочина от 27 000 фута (8200 м). Техниците проследяват този обект в продължение на четири дни. Тогавашните подводници могат да се потапят на дълбочина едва до 1 миля (3000 фута).

далас

1963 – 22 октомври в Далас, Тексас е застрелян Джон Ф. Кенеди, тридесет и петият президент на Съединените щати. Малко след това е арестуван и обвинен за убийството Лий Харви Осуалд. Но и до днес, събитията от този ден, мотиви и действия – повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори.

антена

1964 – 29 август в Тихия океан от борда на изследователски кораб е сниман участък от дъното на океана с дължина 4200 метра. На полученото изображение се вижда сложен по конфигурация обект над тинята на дъното, който прилича на радиоантена.

бигфут

1967 – В долината на Bluff Creek е заснета на филм женска от вида «Голяма стъпка» (автор на филма е Роджър Патерсън).

юрий-гагарин

1968 – Официалната дата на смъртта на Юрий Гагарин. В действителност, в смъртта му тогава вярват малцина. Приживе пророчицата Ванга твърди, че първият космонавт не е починал, а е «бил взет».

на-луната

1969 – Кацането на американците на Луната. Факт, който е спорен и досега.

петрозаводск

1977 – «Петрозаводският феномен» на 20 септември в 4:00 ч НЛО във вид на ярка звезда (с вид на нажежена медуза), от който тръгват от червени лъчи. Явлението се наблюдава над главната улица на града. По-късно по прозорците на горните етажи са открити големи дупки с много остри ръбове.

байконур

1979 – На 27 юли в 23:00 в небето над космодрума Байконур се наблюдава много ярка «звезда», която извършва хаотични движения в небето. След нея остават стабилни следи. Явлението е продължило около 40 минути.

цемесски-залив

1982 – В Цемесския залив в Черно море на един от корабите от Черноморския флот, спират всички часовници на борда.

далнегорск

1986 – 29 януари НЛО катастрофира около Далнегорск,«кота 611».

2000-делфина

1987 – Самоубиство на около 2000 делфина. Те са изхвърлени на брега в Бразилия.

140-кита

1989 – Самоубийство на 140 кита. Те са били намерени на южното крайбрежие на Чили.

сасова

1991 – Експлозия на 12 април до Сасово (област Рязан), докато над града се наблюдава НЛО. И досега се случват аномалии в близост до кратера (репрограмиране на калкулатори и блокиране на електронни устройства). На снимката: Кратера след взрива през 1991 и мястото в наши дни.

зап-микронезия

1993 – В продължение на 10 месеца в така наречения «Тихоокеански триъгълник» в близост до западна Микронезия изчезват 48 плавателни съда с над 200 моряци.

вампири

1994 – В околностите на чехския град Челяковици е намерено «гробище за вампири» с трупове на ритуално убити мъже на еднаква възраст.

A310

1994 – В района на Междуреченск  се разбива пътнически самолет А-310. Версиите за това, какво се е случило са много, а резултатите от официалното разследване, не са огласени публично и досега.

молвил

1996 – В пещерата Мовил (Румъния) за първи път е открита е затворена екосистема, която не е свързана със земята. Установени са около 30 вида растения и животни, живеещи в изолация от 5 милиона години.

карлик

1996 – В село Каолиновый, Kыштымски район, пенсионерката Тамара Просвирина намира на гробищата полуживо странно същество. 30-сантиметровият хуманоид яде храна за хора и има странна миризма. Главата му е с високо чело, очи и уста. Пенсионерката го нарича Альошенка и го оставя да живее в дома ѝ. Малко хора го виждат през месеца, докато то живее при Просвирина. След това жената влиза в психиатрична болница заради шизофрения. След време съществото загива, поради лошо хранене, лоши грижи или пък е било убито.

На 5 август 1999 г., пенсионерката Тамара загива при катастрофа, като в същия ден има уговорка да даде интервю вечерта на двама японски журналисти. Блъсната е от две коли.

альошенка

 

Подобни

...