>>>
Начало / Всички / От Света / Ердоган ще се моли на Разпети петък в Константинополската „Св. София“

Ердоган ще се моли на Разпети петък в Константинополската „Св. София“

001-900x580-min

Ново предизвикателство към православните, отправи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че ще се моли като мюсюлманин в Константинополската Света София в петък на 14-ти април, съобщава гръцката агенция „Ромфея“.

Ердоган също така твърди, че постановлението за превръщането на джамията („Св. София“) в музей, подписано от Кемал Ататюрк е фалшиво.

Ердоган не е пръв в опитите си да оспорва постановлението на Ататюрк. По-рано турският историк и писател Мустафа Армаган също заяви в книгата си, че подписът под акта на Кемал Ататюрк, относно признаването на „Света София“ в музей е фалшиво. Армаган обяви също, че храмът е превърнат в музей, заради „машинациите на американците“ и твърди, че американските дипломати оказват натиск върху турските власти, за това решение.

Ердоган се съгласи с твърденията Армаган и възнамерява да го докаже, да се моли в църквата „Света София“ на Разпети петък (14 април), което със сигурност ще се възприеме негативно в православния свят.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще произнесе мюсюлмански молитви в петък, 14 април в църквата Света София, с всички държавни служители“, се отбелязва в турските медии, като също се посочва, че „това ще бъде изявление срещу кръстоносците“ и „символичен акт на превръщането на музея в действаща джамия“.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята на направи мюсюлманския ритуал намаз в християнската светиня „Света София“ (Айя София) в Истанбул навръх Велики Петък. За това съобщават гръцки и западни медии, които не крият възмущението си от това решение“, пише и Марица.бг.

Това се смята като дръзка демонстрация два дни преди референдума в Турция, който ще е на 16 април. Марица.бг припомня, че бащата на републиканска Турция – Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява в 1934 год. храма за музей. Преди това, от 1453 год. той е джамия на мястото на най-голямата християнска църква във Византийската империя, строена по времето на Юстиниан Велики.

Първи за дръзкия и неуважителен към християните намаз съобщи католическата агенция Asia News още на 4 април. С Ердоган ще бъдат представители на Партията на справедливостта и развитието и най-висшите религиозни лидери в Истанбул.

Велики Петък е денят на кръстния път на Христос.

Източници: dobrotoliubie.com , marica.bg  и  keeptalkinggreece.com

Снимка: weebly.com

Подобни

...