>>>
Начало / Всички / От България / Въведоха нови промени за отнемане на котролни точки на шофьорите

Въведоха нови промени за отнемане на котролни точки на шофьорите

0011

КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на:

  • пешеходна пътека,
  • кръстовище или
  • спирка от обществения транспорт.

Това е едната от промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана на 4-ти април 2017 г. в Държавен вестник. Наказанието отпада и за водачи, които паркират на втори ред до вече паркирани автомобили.

Вече, ако спрете или паркирате на пешеходна пътека, кръстовище, спирка от обществения транспорт или до вече паркирала колона от коли, ще получите единствено глоба от 50 лева, предвидена в Закона за движение по пътищата.

Друга промяна, която се въвежда с наредбата е, че новите водачи вече няма да получават пълния набор от 39 контролни точки, а само 26. Останалите 13 точки шофьорите ще получават, след като натрупат 2 години стаж по пътищата.

В наредбата отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьор, който управлява спряно от движение превозно средство, но за сметка на това пък се въвеждат две нови наказания:

  • ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки.
  • ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.
karash-min-min
Рутинна проверка от Пътна полиция – КАТ

Запазват се наказанията за преминаване на червено и за недаване предимство на пешеходна пътека. И за двете нарушения отново ще се отнемат по 8 точки. Новото в наредбата е, че вече са въведени наказания и за повторно подобно нарушение – минус 12 контролни точки.

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила – минус 10 точки. При повторно нарушение – минус 15 точки, а при отказ от проба – минус 12 точки.

Всички текстове са влезли в сила от 4 април 2017 г., с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли. Броят на отнетите контролни точки до 1 юли също ще бъде запазен, а отнемането на контролни точки по нарушения, извършени преди 4 април 2017 г., ще се извършва по досегашния ред.

Източник: dv.parliament.bg

Снимки: novini.bg

Подобни

...