>>>
Начало / Всички / От България / ВАС потвърди заповед на КЗП за нелоялна практика на Мтел

ВАС потвърди заповед на КЗП за нелоялна практика на Мтел

woman-talking

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на „Мобилтел“ ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги. Съобщават от пресцентъра на КЗП.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, се посочва в съобщението.

Информацията е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите, обясняват от Комисията. В търговския обект са били налични неактуални условия. Според тях, при презареждане с 10 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и така хората са въвежзани в заблуда.

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда потребителите и занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва, съобщиха от Комисията.

Съвети към потребителите:

  • Настоявайте да получите пълна, вярна и разбираема информация за основните характеристики на услугата и условията за ползването й.
  • Не бързайте да сключите сделка преди да се запознаете с всички условия и да се уверите, че те са изгодни за Вас.
  • Търсете консултация винаги при съмнение, че информацията е непълна или неясна.

Препоръки към търговците:

  • Необходимо е на потребителя предварително да бъде предоставена информация за всички съществени характеристики на услугата и условията на сделката, както и да му се даде възможност да се запознае с тях.
  • Информацията трябва да е ясна и достъпна.
  • При необходимост консултантите могат да дадат разяснения, които обаче да не въвеждат в заблуда.

Източник: КЗП

Подобни

...