>>>
Начало / Всички / От Света / Българските избори в Турция: «Невероятният номер с кирилицата»

Българските избори в Турция: «Невероятният номер с кирилицата»

cik-min

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България, пише Нахиде Дениз специално за БТА.

„Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга – натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там“, пише онлайн изданието «Хаберлер» и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция. В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240-членен парламент на България според «Хаберлер». Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите.

„Политика на пречки и затрудняване“ – така коментира вестник «Хюриет» намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото, на 35 – сега.

„Най-трудният вот на българските турци“ отбелязва в заглавие агенция «Доган» като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.

„ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците“ е заглавие на агенция «Доган», която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

«Ихляс хабер ажансъ» помества публикация под заглавие „Номерът с невалидните бюлетини за изселниците“, в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

«Анадолската агенция» посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. „Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора“.

„Невероятният номер с кирилицата“ е заглавие във вестник «Дюня» по същата тема.

Вестник «Миллиет» посочва, че съперникът на ДПС – коалицията Дост не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.

Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство.

Източник: БТА

Снимка: dariknews.bg

Подобни

...