>>>
Начало / Всички / От България / Без КАТ вече и при ПТП с по-тежки щети

Без КАТ вече и при ПТП с по-тежки щети

КФН

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. Наредбата е съвместна на КФН и министъра на вътрешните работи и урежда материята по  документиране на пътно-транспортни произшествия.

По-съществените промени, които се въвеждат с новите текстове са следните:

  • Двустранен констативен протокол може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което не са пострадали хора. Досега действаше правилото, че не се подписват двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход.
  • Отпада изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи  да се регистрират в МВР. Формата и съдържанието на протоколите се запазват.
  • Двустранен протокол обаче не се съставя, ако някой от участниците в ПТП-то има съмнение, че друг участник в произшествието е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство. В такъв случай, както и ако няма съгласие между участниците в произшествието за подписване на двустранен протокол, задължително трябва да се извика МВР.

Припомняме, че ПТП не се посещават от органите на МВР – „Пътна полиция“ и не се съставят документи, когато:

  • повредите на моторното превозно средство са  възникнали в резултат на природни бедствия,
  • повредите са  възникнали в резултат на пожар на самото МПС,
  • при повреди в паркирано състояние,
  • когато не са причинени от друго превозно средство.

Ако обаче повредите са причинени в резултат на пътно-транспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход,  произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

С наредбата се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР.

Източник:  КФН

Снимка: profit.bg

Подобни

...