>>>
Начало / Всички / От Света / Бащата на BitTorrent се кани да „убие кабелните телевизии“

Бащата на BitTorrent се кани да „убие кабелните телевизии“

Bram-Cohen

Американският програмист Bram Cohen (Брам Коен) анонсира нова версия на протокола BitTorrent, според TechCrunch. Тя ще бъде под името BitTorrent Live (на живо) и е предназначена да осигури видеоизлъчване на живо чрез мрежа P2P.

Според Коен, чрез BitTorrent Live, участниците в децентрализирани мрежи ще имат възможност да гледат на живо предавания като спортни мачове, концерти, игри, турнири и други мероприятия.

Коен заявява, че при създаването на BitTorrent Live е преследвал целта да „убие телевизията по кабел“. „Физическата инфраструктура на кабелната телевизия неизбежно ще угасне“ – казва той в интервю за TechCrunch, – „но телевизията като модел на потребление на съдържание ще остане“.

Сега Коен търси партньори, които да дадат съгласие за разпространяване на съдържанието им по предложения модел. Благодарение на децентрализирана структура, компаниите в мрежите ще бъдат в състояние да спестят пари за оборудване – „99 на сто от натоварването при прехвърляне на данни се пада на компютрите на потребителите“, казва той.

На първо време BitTorrent Live ще работи в пробен режим. За да гледате видеосъдържание трябва да инсталирате на компютъра си софтуер (програма-клиент). Засега работи само под няколко системи включително iOS и Anrdroid. Разработчиците периодично организират за потребителите излъчвания на музикални изпълнения на живо. В скоро време се очаква и версия за Windows.

„Изходната“ програма BitTorrent не е подходяща за гледане на предавания на живо и това се дължи на факта, че видеото се предава с голямо закъснение. Над новата си разработка – BitTorrent Live, Коен е работил в продължение на три години и в резултат е постигнал „разумно“ закъснение от пет секунди.

Брам Коен е известен като главен разработчик на протокола BitTorrent, който широко се използва за споделяне на файлове. Същото име носи и един от торент-клиентите за свързване към мрежи за споделяне на файлове. Първата му версия също я е написал Брам Коен.

Освен BitTorrent Live, съществуват и други сходни проекти с подобна насоченост – включително P2P-Next, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Източник: techcrunch.com

Снимка: line.do

Подобни

...