>>>
Начало / Всички / Здраве & Фит / БАБХ изтегли от пазара детски бисквити с «акриламид» над допустимите стойности

БАБХ изтегли от пазара детски бисквити с «акриламид» над допустимите стойности

biskids-ekoplaza-nl-min

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви кои са бисквитите с опасния акриламид, няколко часа след запитването, изпратено от OFFNews, пише Рerniknews.com.

Те са детски био бисквити с вкус на ябълка, марка „Белкорн“, от  партидите: L164802/29.11.2017 и L171905/12.05.2018.

БАБХ обяви, че изтегля партидите и уверява, че процесът е започнал веднага след получаване на съобщението от Системата за бързо оповестяване за храни и фуражи, тоест още от 6 юли. Защо не са съобщили тогава, а чак след като OFFNews писа, не е ясно.

БАБХ са издали предписание фирмата получател да уведоми клиентите си за изтеглянето на партидите. Фирмата е пуснала такова съобщение в сайта си, се казва в прессъобщението. БАБХ твърдят също, че в магазините на фирмата са разлепени указания.

Партида L164802/29.11.2017 е разпространена в търговската мрежа в периода от март 2017 г. до месец май, а почти цялата партида L171905/12.05.2018 е налична в склада фирмата получател.

От Агенцията приканват потребителите, закупили такива продукти, по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.

Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ.

Акриламидът е класифициран в САЩ като изключително опасен, защото се счита за потенциално канцерогенен. Установено е, че може да порази нервната система на човека и да причини раздразнения на кожата, които да доведат до рак на кожата. Получава се при пържене на въглехидрати, например картофи.

Източници: perniknews.com   и   offnews.bg

Снимка: ekoplaza.nl

Подобни

...